feb. 22 2022

Ai nevoie de un certificatul de performanță energetică?

Postat în Entreprise

Niciun comentariu

Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanța energetică a clădirii, casei sau imobilului auditat ( acesta fiind elaborat conform Legii nr. 372/2005). Certificatul energetic a devenit obligatoriu după ce s-a dat legea 159/2013. Acest act normativ a fost publicat în data de 20 Mai în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare pe 19 Iulie 2013.
Certificatul energetic face parte din documentația necesară a tranzacțiilor imobiliare (vânzare, închiriere, donație, intabulare). Acesta este elaborat pentru clădiri noi sau existente, constructorul / dezvoltatorul / proprietarul fiind cel ce trebuie să-l pună la dispoziție înainte de a efectua viitoarea tranzacție imobiliară. Pentru programul „Prima Casă” băncile solicită ca la dosarul întocmit pentru obținerea creditului, să existe și un certificat de performanță energetică al viitoarei locuințe ( aceasta trebuind să se încadreze în una din clasele A, B sau C de eficiență energetică).
Există și clădiri exceptate: lăcașuri de cult, clădiri temporare (de până la doi ani), clădiri nerezidențiale (din domeniul agricol), clădiri independente cu suprafața de până în 50 metri pătrați sau imobile utilizate mai puțin de 4 luni pe an.
Auditorul energetic pentru clădiri (autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și Fondurilor Europene) este cel elaborează și eliberează Certificatul de performanță energetică.
La întocmirea certificatului energetic sunt necesare următoarele documente:
-actul de proprietate sau extrasul de carte funciară;
-fișa de cadastru sau releveul (dacă nu există, auditorul energetic va face măsurătorile necesare la fața locului);
-detaliile ce țin de pereții termici: pereți exteriori, terasă/pod, tâmplărie, pardoseală peste sol/subsol;
-detalii privind instalațiile de încălzire ,de apă caldă menajeră sau iluminat.
Eliberarea certificatului energetic poate dura între 1– 2 zile pentru un apartament sau chiar o săptămână pentru un bloc de apartamente, birouri sau spații comerciale. Acesta va avea o valabilitate de 10 ani de la data emiterii. Dacă în timpul perioadei de valabilitate se vor efectua modificări sau renovări majore ale clădirii /unității de clădire , care ii modifică consumurile energetice ale acesteia, atunci se impune realizarea unui certificat actualizat de performanță energetică.

Căutare rapidă

Calculator ipoteca

An(i)

Plata dvs. lunară totală

Principal și dobândă